ETLİ MANTI
Malzemesi: - 1kg un,
- Yumurta,
- 1Tatlı,
- 1Tatlı kaşığı Tuz,
- Yeterince su Kişi sayısına göre özlü undan biraz tuz atılmak suretiyle bir veya iki bezi(Yumruk büyüklüğünde hamur topağı) yoğrulur. Eğer un özlü değilse hamurun içine 1 adet yumurta kırılabilir. Yoğrulan hamur yumuşak olmamalı aksine berk(Katı) olmalıdır. Hamur yoğrulduktan sonra üzerine temiz bir örtü ile örtülür ve 15- 20 dakika dinlenmeye bırakılır. Bu arada yoğrulan hamurun miktarına göre mantının eti hazırlanmalıdır. Normal bir bezi hamur için 150-200 gram kıyma yeterli olacaktır. Hamurun içi ise; yağsız kıymadan üzerine soğan çırpılır(doğranır), tuzu biberi atılarak tahta üzerinde büyük bir bıçakla dövülmek suretiyle hazırlanır. Daha sonra, hazırlana bu iç bir tabağa konur. Dinlenen hamur ekmek tahtası veya düz bir yerde oklava ile her tarafı eşit olacak şekilde açılır. Açılan hamurun kalınlığı 1 ila 1,2 mm kalınlığında olmalıdır. Açılan hamur bıçakla eşit parçalara bölünür. Hamurdan tane tane alınmak suretiyle içine alınabildiği kadar iç konulup bükülür. Pişirilecek mantının miktarına göre tencere su konur ve su kaynadıktan sonra mantı kaynayan suyun içine atılır. Pişen mantıya isteğe göre sarımlı-sarımsaksız mantı ve üzerine tavada kızartılan şalca dökülür. |
TEPSİ MANTISI Malzemesi - Yeterli Miktarda un,
- 1 yumurta,
- 1 çay kaşığı tuz
Yoğrulan hamur 2x2 cm ebadında dilim dilim kesilmek suretiyle tepsiye dizilir. Tepsiye dizilen mantı fırında çevrile çevrile kızartılır. Kızartılan mantı, kaynamakta olan suya atılır. Kaynayan suyun üzerine ayrı bir tavada yapılan soğanlı sıcak su dökülür.
|
YAĞ MANTISI:
Malzemeler: - 1kğ un
- 1 tatlı Kaşığı Tuz
- 1 adet paket yaş maya,
- orta boy haşlanmış ve rendelenmiş patetes,
- yeteri kadar ılık su.
İç Malzemesi Yapılışı: - 500 gr. Yağsız kıyma -orta boy Kuru soğan - 1 tatlı Kaşığı kırmızı biber, 1 tatlı kaşığı tuz, 1çay kaşığı karabiber. Yağ Mantısının Yapılışı: Yoğrulan hamurun üzerine zeytinyağı ilave edilir. Hamurun içi hazırlanır ve içine bir demet maydanoz kıyılmak suretiyle ilave edilir. Hamur 7-8 cm kare olacak şekilde kesilir . bu biçimde kesilen hamura içi ile doldurulur. Mantı doldurulduktan sonra kızartılır. Kızartılan mantını üzerine zeytinyağından yapılan sosu ilave edilir.
|
SU BÖREĞİ:
Malzeme (Hamuru İçin) -4 Yumurta -1 Çay bardağı yoğurt -1 su bardağı su, yeteri kadar tuz.
Su Böreği İçi’nin Malzemesi: - 500 Gr. Peynir, - 2 adet kuru soğan, - yarım bağ maydanoz, - 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
Börek İçi’nin Yapılışı: Soğanlar küp küp doğranıp, 5 kaşık sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. İçersine karabiber konur. Kavrulan soğan, peynir ve maydanoz ile harmanlanır.
Su Böreğinin Yapılışı: Malzemeler sırayla yoğrulur. Hamur, fazla katı olmayacak şekilde 2’si büyük; 2’si küçük beze yapılır. Yuvarlak tepsiye, küçük bezenin biri açılır. Tepsinin dibi yağlanır, açılan beze, yağlanan tepsiye serilir. Daha sonra Büyük beze açılır, 4 eşit parçaya bölünür. 4 litre su ilave edilmiş tencerede kaynatılan suya 4 eşit parçaya bölünen bezeler haşlanır. Tepsiye koyulan bezenin üzerine haşlanan hamurlar serilir. Yapılan börek harcı orantılı olarak dağıtılır. Daha sonra diğer büyük beze açılır; 4 eşit parçaya bölünüp haşlanır. Diğer küçük beze açılır; tepsinin üzerine serilir. Fırında uygun kıvama gelinceye kadar pişirilir.
|
TANDIR BÖREĞİ:
Malzemeler: - 750 gr un,
- 1 tatlı kaşığı tuz.
İç Malzemesi: -500gr kıyma, -3 orta boy kuru soğan, -1 tatlı kaşığı kırmızı biber, -1 tatlı kaşığı tuz, -1 demet maydanoz.
Hamurunu Yağlamak için: -1,5 paket margarin, -1 çay bardağı tahin, -1 adet yumurta ve çörek otu.
Böreğin Yapılışı: Yumuşak kıvamdaki hamuru, 3 bezeye ayırıp tek tek açıp yağlanır. Yeniden açılıp arasına iç harç konur. Tepsiye üst üst serilip, üzerine yumurta ve çörek otu serilip, rta hararette fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. |
ARABAŞI:
Daha çok soğuk kış gecelerinde, akraba ve dostların bir evde toplanıp yedikleri kendine özgü bir yemek türüdür. Aslında karın doyurmak için değil de, yemek aralarında ve bilhassa geceleri saat 21.00- 23.00 sıralarında zevk için yenilip, içilirdi. Un büyükçe bir kazana konur. Buna azar azar 2 ölçü kadar su ilave edilerek çırpılır. Daha sonra 1,5- 2 cm kalınlığı olacak şekilde dökülür. Dökülen hamur 8-10 saat dinlenmeye bırakılır. Tavuk haşlanması için tencere konur. Haşlanan tavuk parçalara ayrılır. Kaynayan tavuğun suyuna kavrulmuş un, biber ve tuz ilave edilip kaynamaya bırakılır. Arabaşı hamuru ve çorbası ile birlikte yenir.
|
KIYMALI YAĞLAMA:
Malzemeler; Hamur İçin: - 1 kilo un,
- 20 gr. Maya,
- Alabildiği kadar ılık su,
- biraz tuz. Sosu için: Yarım kilo kıyma, yarım çağ bardağı zeytin yağı, bir baş soğan, bir adet domates, bir adet yeşil biber, iki diş sarımsak, karabiber, kimyon, yarım kaşık salça. Hamurun yapılışı: Un hamur teknesine konur. Maya ılık suda eritilir. Malzemelerin hepsi karıştırılarak yumuşak bir hamur elde edilir. Hamur yarım saat bekletilir. Hamurda ceviz büyüklüğünde parça alınıp, oklava yardımıyla 2 mm kalınlığında yuvarlak olacak şekilde açılır. İstenirse saç veya tavada pişirilir. Sosun Yapılışı: Sıvı yağ tencereye konur. Küçük doğranmış soğanlar, yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Salçası, kıyması eklenir. Kıyma biraz kavrulur. Diğer malzemelerde karıştırıldıktan sonra, yarım su bardağı su eklenip, 5 dk. Kısık ateşte pişirilir. Öncede pişirilen ılık hamurların üzerine sürülür. Sürülen bütün hamurlar, üst üste konur. Bu iş bittikten sonra, Hamurlar 4 eşit parçaya kesilerek yoğurtla servis yapılır.
|
PEHLİ:
Pehlilik için hazırlana et, tavada kendi yağı ile biraz kızartılır ve büyük bir tencereye konularak , üzerine birkaç tane yeşil biber, domates ve soğan doğranarak odun ateşinde pişirilir. Et piştikten sonra üzerine doğranmış patlıcanlardan ilave edilir.
|
KURŞUN AŞI (DOBİLİK)
Malzemeler ( Hamur İçin): -Yarım kase çift çekilmiş dana kıyma, -1 Kase İnce bulgur, -2 kase un, -1 Tatlı kaşığı toz biber, -1 Tatlı Kaşığı,Toz Biber, -1 Yemek kaşığı Domates Salçası, - 1 Tatlı Kaşığı Köfte Bobari, -1 Yemek Kaşığı Tuz(Silme) -1 Yumurta , 1 çay kaşığı Toz Şeker Kurşun Aşı Çorbasının Malzemesi: -250 Gr. Dana kuşbaşı, -1 bardak nohut, -1 bardak yeşil mercimek, -1 yemek kaşığı domates salça, -1 yemek kaşığı biber salça, -1 çay bardağı zeytinyağı, -Nane, toz biber, -2 adet kalem biber.
Yapılışı: Etler kavrulduktan sonra salça ilave edilir. İçersine kalem biberler doğranır. Kaynamakta olan suya kurşun aşları ilave edilir. Kısık ateşte 1 saat ağzı açık pişirilir. Haşlanan ve kabuğu soyulan nohutu ve haşlanan mercimeği içine atılır. Nane ve Biberler yıkandıktan sonra ilave edilir. Kıyma, un, tuz, biber, su ile yoğrulur, nohut iriliğinde yuvarlanarak köfte gibi yuvarlanır. Kaynayan tencerenin içine nohut, mercimek ilave edilerek pişirilir.
|
GÜVEÇ: Malzemesi: Yarım kilo patlıcan, 2-3 baş soğan, yeterli miktarda kemiksiz kuşbaşı koyun eti, 2 adet yeşil biber Yapılışı: Yarım kilo patlıcan toprak tencereye doğranır. 2-3 baş kuru soğan birkaç tane yeşil biber doğrandıktan sonra , üzerine yarım kilo kemiksiz kuşbaşı koyun eti yayılır. Üzerine 3-5 adet domates ince ince doğranıp fırına verilir.
|
ETLİ İÇLİ KÖFTE: Kullanılan Malzemeler(Dış Harcı için) -5 su bardağı esmer köy bulguru, -250 gr. Yağsız kıyma, -2 adet yumurta, -1 tatlı kaşığı biber salçası, -2 yemek kaşığı çavdar unu, -1 çay kaşığı karabiber, -1 çay kaşığı toz biber, -1 çay kaşığı tuz, -1 çay kaşığı kimyon
Dış harcın Yapılışı: Önce yağsız et, bir kaba konur, Köy yumurtası, çavdar unu, salça ve gerekli baharatlar eklenip yoğrulur. Sonra geniş kapta, bulgurla beraber azar azar su ilave edilerek iyice yoğrulur. Yumuşaklığı kontrol edilip, ceviz büyüklüğünde alınır. Yuvarlak ya da oval şekilde yuvarlanıp, soğumuş olan iç kıyma içersine konur ve kapatılır
Kullanılan Malzemeler ( İç Harçı) -1 kg yağlı koyun eti kıyması, -5 adet orta boy soğan, -1 tatlı kaşığı domates salçası, -1 tatlı kaşığı reyhan, -1 yemek kaşığı ceviz içi, -yarım demet maydanoz, -1 çay kaşığı karabiber-kırmızı biber, -tuz. İç Harcının Yapılışı: Önce yağlı koyun kıyması bir tencerede kısık ateşte pişmeye bırakılır. Küçük doğranan soğanlar, pişmekte olan kıymanın içersine atılır ve iyice kavrulur. Kavrulmak üzere olan harcın içersine salça ve baharat atılıp, 1-2 dakika pişirilir. Pişirilen harcın içersine maydanoz ve ceviz içi de eklenir, birazda pişirildikten sonra ocaktan indirilir
|
AKCİĞERLİ YAPRAK SARMASI:
Malzemeler:
125 gr. Akciğer kıyma, 125 gr. Az yağlı dana kıyma, 1,5 lt su bardağı pirinç, 4 baş kuru soğan, 1,5 çay bardağı zeytin yağı, karabiber, yenibahar, pulbiber, 600 gr asma yaprağı.
Yapılışı: Zeytinyağlı tavada ince kıyılmış soğanlar ve kıyma kavrulur. Pirinç eklenir. Biraz kavrulduktan sonra, yarım su bardağı su eklenir. Baharatlar ilave edilir. Ayrı bir tavada, kıyılmış akciğer yarım çağ bardağı yağ ile kavrulur. Kıymalı pirinç içine katılır. Asma yaprakları alınıp, ikiye , üçe bölünür. İçersine bir çay kaşığı harç konur. İncecik sarılır. Düdüklü tencereye dizilip, üzerine yağı, limonu eklenir. Kısık ateşte 15-20 dakika pişirilir.
|
SIKMA:
Malzemesi: -1 kg ıspanak, -yarın kg ebegömeci, -1 kilo su bardağı bulgur, -yarım fincan sıvı yağ, -3 fincan un, -1 yumurta, -Karabiber, -kimyon, pul biber, - tuz.
Sosunun hazırlanışı: -1 fincan zeytin yağı,
-1 yemek kaşığı sıvıyağ,
-1 yemek kaşığı margarin,
-2 yemek kaşığı salça Sarımsaklı Yoğurt için: 2 diş sarımsak, 3 su bardağı yoğurt. Yapılışı: Sebzeler yıkanıp, ayıklandıktan sonra rengi değişene kadar haşlanır. Haşlanan sebzelerin suyu süzülüp ince ince doğranır. Geniş bir kaba doğranan sebzeler ile bulgur eklenip yoğrulur. Yoğrulma esnasında baharat ve un ilave edilerek yoğrulmaya devam edilir. Daha sonra içersine yumurta kırılır. Bir müddet daha yoğrulduktan sonra küçük küçük sıkılıp oval şekil verilir. Diğer taraftan 3 litre kaynayan suya, 1 yemek kaşığı tuz ilave edilir. Kaynayan tencerenin içersine sıkmalar atılır. Haşlandıktan sonra süzülür. Servis tabağına alınıp yoğurdu ve sosu dökülür. Pulbiber, havuç ve maydanoz eklenerek suretiyle servis yapılır.
|
KURU BAMYA ÇORBASI:
Malzemeler: -250 ger.bamya, -500 gr. Kuşbaşıet, -bir kase domates salçası, -bir yemek kaşığı biber salçası, -2 adet kuru soğan, -3 adet limon,
Yapılışı: Bamya düdüklü tencerede 15 dakika haşlanır. Düdüklü tencereye 3 yemek kaşığı sıvı yağ ile kuş başı et, pembeleşinceye kadar kavrulur. Salça, biber, limon, bamya, tuz eklenir. Yeteri miktarda su eklenip, 15 dakika kadar pişirilir.
|
GÜLLÜ BAKLAVA
- 2 yumurta,
- 1çay bardağı süt,
- 2 kaşık yoğurt,
- 1 çay bardağı ılık su,
- 1 çay bardağı sıvı yağ,
- biraz tuz,
- biraz şeker,
- ceviz. Hazırlana hamur beziler ince ince açılır. Açılan beziler 4 eşit parçaya bölünür. Parçalar üzerine dövülmüş fındık, ceviz veya çam fıstığı konulup elle büzülür. Büzülen parçalar tepsiye dizilip fırına verilir. Fırından çıktıktan sonra üzerine şerbet dökülerek çekmesi beklenir.
NEVZİNE
Malzemeler: -1 paket margarin, -5 çorba kaşığı tahin, -yarım çay bardağı sıvı yağ, -1 yumurta, -3 çorba kaşığı yoğurt, -2 çay bardağı dövülmüş ceviz, -1 paket kabartma tozu, -1 paket vanilya, -yeteri miktarda un.
Şerbetinin hazırlanışı: -4,5 su bardağı su, -4 su bardağı şeker.
Yapılışı: Malzemeler sırasıyla tepsiye konup,kulak memesi yumuşaklığında kadar yoğrulur. Daha sonra tepsi üzerine bastırılır.175 derece fırın ısısında pembeleşinceye kadar pişirilir. Fırından çıkarıldıktan sonra nevizenin ılıması beklenir ve üzerine şerbeti dökülür.
|
ASİDE
Malzemesi: - 125 gr. Margarin veya tahin,
- 2 yemek kaşığı dolusu un,
- 1 kase toz şeker,
- süslemek için ceviz ve fındık. Yapılışı: Un yağda hafif pembeleşinceye kadar kavrulur. Suda eritilen şeker, üstüne dökülür. Katılaşıncaya kadar karıştırılarak pişirilip servis yapılır.
|
PEKMEZLİ UN HELVASI
Malzemeler: - 8 bardak un,
- 2 bardak pekmez,
- yarım bardak su,
- 1,5 bardak ceviziçi. Yapılışı: Un iyice kavurup soğuduktan sonra, pekmez, su, ceviz içi eklenip kulak memesi kıvamında oluncaya kadar pişirilir.
|
KIYMALI YAĞLAMA:
İnce kıyılmış soğan, biber, ve domates ve kıyma kavrulur. Sacda pişirilen şepitler teker teker bir tepsiye konularak , kıyması üzerine yayılır. Üst üste konulan şepitler 4 parçaya ayrılır. Sarımsaklı yoğurt ile birlikte servis yapılır.
|