İlimiz yüzölçümünün yarısına yakını tarım alanı olarak kullanılmakta bu alanında %26’sını 1. sınıf, %26’sını 2. sınıf ve %48’ine de 3. sınıf tarımsal alan olarak dağıtabiliriz. Tarım alanlarının sulama bakımından yeterli düzeyde olmaması verimi azaltmaktadır. Toplam tarım arazisinin sadece %14’ü sulanmaktadır. Büyük sulama projelerinin ( Develi II. Merhale, Bahçelik Sarıoğlan, Yamula ) tamamlanması ile birlikte bu oran %28’e yükselecektir. Bu projelerle birlikte ayrıca ürün çeşitlendirme ve özellikle hayvancılığı da canlandıracak yem bitkisi üretimine ve verimliliği artırmaya yönelik projeler hayata geçirilmeye çalışılmaktadır.
İlimizde toplam 168 tarımsal kooperatif faaliyette olup toplam üye sayısı 100.241’dir. Ayrıntılı bilgi aşağıdaki tabloda verilmektedir. İldeki tarımsal birlik sayısı 16, üye sayısı da 2.299’dur.
KOOPERATİF VE ÜYE SAYILARI
KOOPERATİFİN TÜRÜ | KOOPERATİF | ÜYE SAYISI |
Tarımsal Kalkınma Kooperatifi | 106 | 8.448 |
Sulama Kooperatifi | 59 | 9.325 |
Pancar Ekicileri Kooperatifi | 1 | 82.377 |
Su Ürünleri Kooperatifi | 2 | 91 |
TOPLAM | 168 | 100.241 |
BİTKİSEL ÜRETİM
İl tarım arazisinin %96,5’inden fazlası tarla alanı olarak kullanılmakta geriye kalan %3,5’lik alan meyve ve sebzelik ile bağlardan oluşmaktadır. Ayrıntılı bilgi aşağıdaki grafikte verilmiştir.
İlimizdeki tarla ürünlerinin ekim alanında (da) buğday, üretim bazında (ton) şeker pancarı ilk sıradadır. Ayrıntılı bilgi Ek-9’da verilmiştir.
İlimizde meyvecilik sektöründe en fazla yetiştirilen meyve elmadır. Elma hem ağaç sayısı hem de üretim bazıyla (ton) ilk sıradadır. Ayrıntılı bilgi Ek-10’da verilmiştir.
İl sebzecilik durumuna bakıldığında en çok ekim alanının (da) kabak (çerezlik) olduğu görülmektedir. Üretim bazında (ton) ise domates ilk sıradadır. Ayrıntılı bilgi Ek-10’da verilmiştir.
2005 yılında İlimizde Anadolu Su Havzaları Rehabilitasyon Projesi başlamıştır. Proje 2012 yılına kadar devam edecektir. Proje süresince Kayseri’de 5 mikrohavzada çalışmalar yapılacaktır. Proje kapsamında belirlenen bölgelerde, bölge çiftçilerine çeşitli fidan ve tohum türlerinin dağıtılarak yetiştirilmesi planlanmakta, tarımsal destek sağlanmakta ayrıca arıcılık eğitimi verilmektedir.
İlimiz Sultansazlığının kurumaya yüz tutması sebebi ile ÇATAK Projesi uygulanması planlanmış, Çevre Amaçlı Tarımsal Arazilerin Korunması Programını Tercih Eden Üreticilerin Desteklenmesine ve Bu Üreticilere Teknik Yardım Sağlanmasına Dair Yönetmelik 15.11.2005 tarih ve 25994 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
ÇATAK Projesi ile Sultansazlığı koruma alanındaki toprak yapının, bitki örtüsünün ve suyunun korunması, bölgede yetiştirilen ve en fazla su tüketen ürünler yerine alternatif olarak çevreye uygun daha az su tüketen ürünler seçilmesi, sulama sistemlerinin de değiştirilmesi (damla sulama) ile birlikte bölgedeki çiftçilerimizin mevcut üretimini yaptıkları ürünlerin gelirinden en az o kadar veya daha fazla gelir elde edebilecekleri ürünlere yönlendirilmesi ve desteklenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca bilhassa koruma alanlarında belirli bir süre üretimden vazgeçen çiftçilere tazminat ödemesi planlanmıştır.
Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri (TDİOSB): Develi, Yeşilhisar ve Pınarbaşı İlçelerinde yer tespiti yapılıp projeleri onaylandı. 2007 Yılı için Bünyan ilçesi Elbaşı ve B.Tuzhisar’a TDİOSB için müracaat edildi.
HAYVANCILIK
Kayseri’nin hayvancılık sektörüne ait ayrıntılı bilgi Ek-8’de verilmiştir. Bu tabloya göre İlde enfazla küçükbaş hayvancılığı yapılmaktadır. Ayrıca kümes hayvancılığı ve arıcılıkda gelişim göstermektedir.
İlde pastırma-sucuk üretimi büyük boyutlarda yapılmaktadır. 2007 yılında 6.850 ton pastırma ve sucuk üretimi gerçekleştirilmiştir. İlde kesilen hayvan sayısı ile üretilen et ve mamul madde miktarını belirten tablo Ek-11de verilmiştir.
İlde 30 su ürünleri işletmesi vardır. Bunların 22 tanesi faal durumdadır. Yıllık üretim kapasitesi 4.546 tondur.
Kayseri merkez ve ilçelerinde 70 adet serbest veteriner muayenehanesi, 1 adet poliklinik mevcut olup denetimleri periyodik olarak yapılmaktadır.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığının hazırlamış olduğu Bal Eylem Planı çerçevesinde çalışma yapılmış, ilimiz genelinde bal üreticisi ruhsatı kayıt defteri verilerek arıcıların ruhsatlandırılmaları sağlanmıştır. Arı işletmelerinin kayıt altına alınması devam etmekte olup 24 üreticiye bal üretim ruhsatı verilmiştir.
İlimizde toplam etlik işletme sayısı 60, faal kümes sayısı 70 adettir. Yumurta işletmesi 63, faal kümes sayısı 125 adettir.
Safkan İngiliz kısraklara ait 18 adet 2007 yılı doğumlu tayların eşkal raporları yazılarak tescilleri sağlanmıştır.
ORMAN
Kayseri, orman yönünden oldukça fakir durumdadır. Toplam 105.314 ha orman alanı mevcuttur. Orman ve fundalık alanlar il yüzölçümünün % 6,23’ünü oluşturmaktadır. İlimizde oldukça düşük olan bu oranın 1988 yılında uygulamaya konulan Kayseri Yeşil Kuşak Projesi ile yükseltilmesi amaçlanmıştır. Bu proje kapsamında Erciyes Dağı etekleri, Yılanlı Dağı, Ali Dağı ve civarı, organize sanayi bölgesi, Boğazköprü mevkii ve Hisarcık civarının ağaçlandırılması planlanmıştır.
İlimizde 1975-1993 yılları arasında 6.343 ha alan, 1994-2006 yılları arasında ise 2.991 ha alan olmak üzere toplam 9.334 ha alanda ağaçlandırma çalışmaları yapılmıştır. Ağaçlandırma yapılan bu toplam alana bakıldığında, gelecekte il geneli orman yüzölçümüne % 8 dolayında bir katkı sağladığı görülecektir.
İlimizde 2003-2006 yılları arasında ağaçlandırma haricinde erozyon kontrol ve mera ıslah projeleri gerçekleştirilmiştir. Bu alan toplamda 6.815 ha yapmaktadır. Böylece İl genelinde 25.041 ha lık proje alanının 16.149 ha lık kısmında ağaçlandırma, erozyon kontrol ve ıslah projeleri gerçekleşmiştir.
İlimizde 2007 yılında 1 adet ağaçlandırma projesi,1 adet çok amaçlı proje tanzim edilerek 3650 hektar sahanın projelendirilmesi yapılmıştır.
2008 yılı için 3 ad.Kayseri, 2 ad. Niğde ve 2 ad. Yozgat iline ait toplam 7 adet proje olmak üzere 5325 Ha. sahanın projelendirilmesi teklifi yapılmıştır.